Polski Design - Grupa x[m3] - zmianatematu.

dodano: 17 kwiecień, 2014

Klubokawiarnia zmianatematu. została zlokalizowana w samym centrum Łodzi, na najważniejszej ulicy miasta, Piotrkowskiej. Ulica, niegdyś symbol bogactwa jako salon najbogatszego miasta w regionie, jest teraz osią w większości biednego i zdegenerowanego centrum miasta, z zabytkową architekturą sprzed II Wojny Światowej.

Chodziło o stworzenie wyjątkowej przestrzeni, która będzie wstanie gościć wydarzenia artystyczne i kulturalne dla klasy kreatywnej miasta. Właściciele lokalu założyli sobie stworzenie przestrzeni nie tylko na spotkania i imprezy, ale również na happeningi, wystawy oraz inne wydarzenia zorientowane na szeroko pojmowaną sztukę.

Młodzi architekci z Warszawy, razem z inwestorami restauracji, starali się uwzględnić kondycję miasta i jego aspiracje, aby stworzyć awangardową przestrzeń, która zapada w pamięć, kojarzoną i związaną z tożsamością miasta. Do inspiracji formy projektu posłużyło im wiele realizacji pawilonów i małych form architektonicznych, (takich jak np.” BanQ Restaurant” w Bostonie) zrealizowanych metodą cyfrowej fabrykacji i wygenerowanych za pomocą algorytmów, zaprojektowanych przy pomocy oprogramowania komputerowego. Starali się, aby obła forma w środku restauracji, która wdziera się w stary budynek, przywodziła na myśl konstrukcję rufy statku.

Sam budynek datuje się na koniec XIX wieku. Elewacje są typowe dla stylu neoklasycznego. Przez lata użytkowania kamienicy lokal zmieniał swoją funkcję kilkakrotnie.

Zastana przestrzeń, pozbawiona w ostatnim czasie funkcji, zaoferowała przestrzeń, którą udało się dostosować do potrzeb. Zdecydowali się zostawić ją tak surową jak tylko możliwe. Podłoga została zaprojektowana jako wylewana masa epoksydowa, kryjąca ślady dawnych użytkowników. Usunięto panele GK, pokrywające ściany i po wypełnieniu ubytków zostały surowo otynkowane. Wszystkie instalacje elektryczne zainstalowano na ścianie i ukryto w industrialnych metalowych osłonach. Oświetlenie użyte w restauracji to podstawowe elementy używane w obiektach przemysłowych. Koresponduje to z Łódzką tożsamością jako miasto przemysłowe.

Jedynym „obcym” elementem jest „huba”, która wdziera się do kubatury pomieszczenia od rdzenia budynku, dalej tworząc ladę baru, stoliki oraz dzieląc przestrzeń na poszczególne strefy funkcjonalne.

Możemy dostrzec jeszcze jeden podział. To co jest nowe i styka się bezpośrednio z nowo odrestaurowanym zewnętrzem jest białe (ściany, lady w witrynach, meble). To co wewnątrz – ściany konstrukcyjne i działowe, są surowe i pokryte szarym szorstkim tynkiem.

„Huba” sama w sobie jest wykonana z ciętej frezem sklejki świerkowej. Zaprojektowana została jako przekroje uzyskane przez przecięcie w regularnych odstępach kształtu wygenerowanego tak, aby odzwierciedlał strukturę instalacyjno-konstrukcyjną lokalu, które stara się ukryć. Przygotowanie przekrojów do cyfrowej fabrykacji zostało wykonane w oprogramowaniu Rhino/Grasshopper. Podczas fazy koncepcyjnej zdecydowali się zaprojektować również stoliki kawowe dla lokalu, jako swoiste mock-up’y pozwalające przećwiczyć użycie nowej dla nich technologii.

Stoliki zostały wykonane również ze sklejki świerkowej tak, aby nie było potrzebne używanie żadnego spoiwa. Konstrukcja powyginanego rusztu zakleszcza się na własnych elementach, a sztywność utrzymana jest poprzez nałożenie na nie tafli szkła hartowanego.

Zmianatematu. okazała się jedną z najbardziej głośnych realizacji wnętrzarskich oraz lokali 2011 roku nie tylko w Łodzi. Projekt został opublikowany w ponad 30 czasopismach na całym świecie oraz wielu magazynach internetowych, blogach oraz wydawnictwach książkowych. Został również kilkukrotnie nagrodzony w kategoriach “Wnętrze roku 2011″.